EN PL
Artykuł oryginalny
Stężenie białka MGP w surowicy pacjentów w późnym stadium choroby zwyrodnieniowej stawów
 
 
Więcej
Ukryj
 
Data publikacji online: 28-02-2008
 
 
Reumatologia 2008;46(1):1-5
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
Celem pracy była ocena stężenia białka MGP w surowicy osób chorych na idiopatyczną chorobę zwyrodnieniową stawów w późnej fazie choroby. Grupę badaną stanowiło 12 osób chorych na idiopatyczną chorobę zwyrodnieniową stawów w jej końcowym stadium, a grupę kontrolną 14 osób zdrowych. W surowicy krwi żylnej, pobranej w warunkach standardowych, oznaczono stężenie białka MGP. Badania laboratoryjne wykonano metodą immunoenzymatyczną ELISA. Stężenie MGP w surowicy osób z chorobą zwyrodnieniową stawów było znamiennie mniejsze niż w surowicy osób zdrowych. Pacjenci z obu grup byli w porównywalnym wieku. Poziom MGP w surowicy był niezależny od wieku – zarówno u osób chorych, jak i zdrowych. Zaobserwowano, że im dłużej pacjenci odczuwali dolegliwości bólowe, tym mniejsze było u nich stężenie MGP w surowicy. Słaba ujemna korelacja łączyła stężenie MGP w surowicy z czasem, jaki upłynął od pierwszych dolegliwości bólowych do endoprotezoplastyki chorego stawu. Analiza krzywej ROC wskazuje na bardzo dobre własności różnicujące białka MGP w przypadku późnego stadium choroby zwyrodnieniowej stawów. Małe stężenie białka MGP w surowicy może stanowić przyczynę kalcyfikacji chrząstki stawowej w przebiegu choroby zwyrodnieniowej stawów. Wydaje się, że pomiar stężenia MGP w surowicy ma dużą wartość w laboratoryjnej diagnostyce choroby zwyrodnieniowej stawów.
Copyright: © Narodowy Instytut Geriatrii, Reumatologii i Rehabilitacji w Warszawie. This is an Open Access journal, all articles are distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material, provided the original work is properly cited and states its license.
eISSN:2084-9834
ISSN:0034-6233
Journals System - logo
Scroll to top