EN PL
PRACA ORYGINALNA
Ocena wartości odżywczej racji pokarmowych kobiet z reumatoidalnym zapaleniem stawów
 
Więcej
Ukryj
 
Data publikacji online: 21-12-2012
 
 
Reumatologia 2012;50(6):487-492
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
Wstęp: Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) uznano za istotny czynnik ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Oprócz dostosowania leczenia farmakologicznego, w profilaktyce wymienionych chorób ważną rolę przypisuje się także postępowaniu w zakresie eliminacji czynników ryzyka poprzez edukację pacjentów dotyczącą stylu życia, w tym odżywiania, aktywności fizycznej oraz utrzymania prawidłowej masy ciała.
Cel pracy: Ocena wartości energetycznej oraz składu całodziennej racji pokarmowej u kobiet po menopauzie z RZS.
Materiał i metody: Badania przeprowadzono w grupie 52 kobiet, w wieku 56 ±4,58 roku, ze zdiagnozowanym RZS (tab. I). Ocenę wartości odżywczej racji pokarmowych przeprowadzono u nich metodą wywiadu kwestionariuszowego o spożyciu pokarmów w ciągu ostatnich 48 godzin poprzedzających badanie, a w celu dokonania obliczeń posłużono się programem komputerowym „Dietetyk”.
Wyniki: W badanej grupie kobiet u 38% stwierdzono prawidłową masę ciała, u 29% – nadwagę, u 33% – otyłość. Zwiększone wartości obwodu talii ( 80 cm) odnotowano u 39 kobiet, co stanowi 75% grupy badawczej, u pozostałych kobiet stwierdzono prawidłową wartość wymienionego wskaźnika. W diecie badanych kobiet odnotowano zwiększoną podaż energii pochodzącej z tłuszczów, w tym głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, oraz nieprawidłowy stosunek kwasów tłuszczowych n-6/n-3. Stwierdzono niskie spożycie kwasu foliowego i witaminy D, pokrywające odpowiednio 68% i 29% rekomendowanych wartości, oraz potasu i wapnia, a także niewielki niedobór magnezu. Z kolei w przypadku fosforu i sodu odnotowano nadmierne spożycie (tab. II, ryc. 1 i 2).
Wnioski: Prezentowane wyniki badań, wykazujące pewne nieprawidłowości w diecie pacjentek z RZS, wskazują na potrzebę zwiększenia kontroli sposobu odżywiania u tych chorych.
REFERENCJE (30)
1.
Meune C, Touzé E, Trinquart L, et al. Trends in cardiovascular mortality in patients with rheumatoid arthritis over 50 years: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Rheumatology (Oxford) 2009; 48: 1309-1313.
 
2.
Dessein PH, Joffe BI, Veller MG, et al. Traditional and nontraditional cardiovascular risk factors are associated with atherosclerosis in rheumatoid arthritis. J Rheumatol 2005; 32: 435-442.
 
3.
Goodson NJ, Symmons DP, Scott DG, et al. Baseline levels of C-reactive protein and prediction of death from cardiovascular disease in patients with inflammatory polyarthritis: a ten-year followup study of a primary care-based inception cohort. Arthritis Rheum 2005; 52: 2293-2299.
 
4.
Ku IA, Imboden JB, Hsue PY, et al. Rheumatoid arthritis: a model of systemic inflammation driving atherosclerosis. Circ J 2009; 73: 977-985.
 
5.
Carr MC. The emergence of the metabolic syndrome with menopause. J Clin Endocrinol Metab 2003; 88: 404-411.
 
6.
Peters MJL, Symmons DPM, McCarey D, et al. EULAR evidence-based recommendations for cardiovascular risk management in patients with rheumatoid arthritis and other forms of inflammatory arthritis. Ann Rheum Dis 2010; 69: 325-331. .
 
7.
Rennie KL, Hughes J, Lang R, et al. Nutritional management of rheumatoid arthritis: a review of the evidence. J Hum Nutr Diet 2003; 16: 97-109.
 
8.
Arnett FC, Edworthy SM, Bloch DA, et al. The American Rheumatism Association 1987 revised criteria for the classification of rheumatoid arthritis. Arthritis Rheum 1988; 31: 315-324.
 
9.
Gronowska-Senger A. Ocena sposobu żywienia. W: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Gawęcki J, Hryniewiecki L (red.). PWN, Warszawa 2008; 471.
 
10.
Jarosz M, Bułhak-Jachymczyk B. Normy żywienia człowieka. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2008.
 
11.
Zimmet P, Alberti G, Shaw J. A new IDF worldwide definition of the metabolic syndrome: the rationale and the results. Diabetes Voice 2005; 50: 31-33. .
 
12.
Prevoo ML, van't Hof MA, Kuper HH, et al. Modified disease activity scores that include twenty-eight-joint counts. Development and validation in a prospective longitudinal study of patients with rheumatoid arthritis. Arthritis Rheum 1995; 38: 44-48.
 
13.
Graham I, Atar D, Borch-Johnsen K, et al. European guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: executive summary. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil 2007; 14 (Suppl 2): E1-E40.
 
14.
Després J-P. Abdominal obesity: the most prevalent cause of the metabolic syndrome and related cardiometabolic risk. Eur Heart J Suppl 2006; 8 (Suppl B): B4-B12. .
 
15.
Stavropoulos-Kalinoglou A, Metsios GS, Panoulas VF, et al. Associations of obesity with modifiable risk factors for the development of cardiovascular disease in patients with rheumatoid arthritis. Ann Rheum Dis 2009; 68: 242-245.
 
16.
Dawczynski C, Hackermeier U, Viehweger M, et al. Incorporation of n-3 PUFA and -linolenic acid in blood lipids and red blood cell lipids together with their influence on disease activity in patients with chronic inflammatory arthritis – a randomized controlled human intervention trial. Lipids in Health and Disease 2011; 10: 130-142.
 
17.
Costenbader KH, Kang JH, Karlson EW. Antioxidant intake and risks of rheumatoid arthritis and systemic lupus erythematosus in women. Am J Epidemiol 2010; 172: 205-216.
 
18.
Hänninen O, Kaartinen K, Rauma A-L, et al. Antioxidants in vegan diet and rheumatic disorders. Toxicology 2000; 155: 45-53.
 
19.
Bae S-C, Kim S-J, Sung M-K. Inadequate antioxidant nutrient intake and altered plasma antioxidant status of rheumatoid arthritis patients. J Am Coll Nutr 2003; 22: 311-315.
 
20.
Chanda S, Dave R. In vitro models for antioxidant activity evaluation and some medicinal plants possessing antioxidant properties: An overview. AJMR 2009; 3: 981-996. .
 
21.
Darlington LG, Stone TW. Antioxidants and fatty acids in the amelioration of rheumatoid arthritis and related disorders. Br J Nutr 2001; 85: 251-269.
 
22.
Wollin SD, Jones PJH. -Lipoic acid and cardiovascular disease. J Nutr 2003; 133: 3327-3330.
 
23.
Riccardi G, Giaccob R, Rivellese AA. Dietary fat, insulin sensitivity and the metabolic syndrome. Clin Nutr 2004; 3: 447-456.
 
24.
Simopoulos AP. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother 2002; 56: 365-379.
 
25.
Hu FB, Bronner L, Willett WC, et al. Fish and omega-3 fatty acid intake and risk of coronary heart disease in women. JAMA 2002; 87: 1815-1821.
 
26.
Cisternas M, Gutiérrez MA, Klaassen J, et al. Cardiovascular risk factors in Chilean patients with rheumatoid arthritis. J Rheumatol 2002; 29: 1619-1622.
 
27.
Gonzalez-Gross M, Sola R, Albers U, et al. B-vitamins and homocysteine in Spanish institutionalized elderly. Int J Vitam Nutr Res 2007; 77: 22-33.
 
28.
Albert CM, Cook NR, Gaziano JM, et al. Effect of folic acid and B vitamins on risk of cardiovascular events and total mortality among women at high risk for cardiovascular disease: a randomized trial. JAMA 2008; 299: 2027-2036.
 
29.
Kim SY, Schneeweiss S, Liu J, et al. Risk of osteoporotic fracture in a large population-based cohort of patients with rheumatoid arthritis. Arthritis Res Ther 2010; 12: R154.
 
30.
Anderson JB. Calcium, phosphorus and human bone development. J Nutr 1996; 126 (Suppl): 1153S-1158S.
 
Copyright: © Narodowy Instytut Geriatrii, Reumatologii i Rehabilitacji w Warszawie. This is an Open Access journal, all articles are distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material, provided the original work is properly cited and states its license.
eISSN:2084-9834
ISSN:0034-6233
Journals System - logo
Scroll to top